4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Διεθνής Έκθεση Φρανκφούρτης 2009

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Η φετινή Έκθεση της Φρανκφούρτης ήταν πολυαναμενόμενη από όλους, γιατί θα έδινε το στίγμα σχετικά με το κοντινό αύριο της αυτοκίνησης, εν μέσω μιας πολύ δύσκολης εποχής. Όπερ και εγένετο.

Κάθε φανατικός της αυτοκίνησης πρέπει να επισκεφθεί την ΙΑΑ μία φορά στη ζωή του. Είναι το μεγαλύτερο τετράτροχο... πανηγύρι στον κόσμο και η στιγμή που περιμένουν οι κατασκευαστές κάθε δύο χρόνια για να μας δείξουν το σήμερα και το αύριο από τη δική τους οπτική γωνιά. Είναι η S-Class των Εκθέσεων: τεράστια, πολυτελής, υπερπλήρης. Περιμέναμε την ΙΑΑ του 2009 με ανάμικτα συναισθήματα. Θα βλέπαμε πάλι όλον αυτόν τον «επιδειξιακό» οργασμό των κατασκευαστών, ή μήπως το κλίμα θα ήταν συγκρατημένο, λόγω της κρίσης; Και από τα δύο είχε αυτή η Φρανκφούρτη. Οι... ιθαγενείς Γερμανοί κατασκευαστές σε όλο τους το μεγαλείο: η Mercedes με δικό της κτίριο εδώ και χρόνια, το BMW Group (BMW, Mini, Rolls-Royce) με δικό του από φέτος (το ολοκαίνουργιο 11) και το VW Group με έναν τεράστιο χώρο όλο δικό του, παραδοσιακά εντός του κεντρικού κτιρίου 3. Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι στάθηκαν στο ύψος τους, αλλά πολλοί Ιάπωνες σημειώθηκαν ως απόντες (Honda, Mitsubishi, Nissan και Daihatsu), και βέβαια από τους Αμερικανούς με τα πρόδηλα προβλήματα δεν περιμέναμε περισσότερα. Ολόκληρη η GM απουσίαζε, πλην του ευρωπαϊκού κομματιού της Opel, η οποία πάλεψε να γεμίσει το -πάλαι ποτέ- τεράστιο περίπτερο του γκρουπ με το... Astra. Εικόνα φτώχειας, αλλά το γερμανικό μικρομεσαίο συγκέντρωσε πολλά φλας και μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο, όντας ένα από τα πολύ σημαντικά μοντέλα της ευρωπαϊκής αγοράς. Η Chevrolet ήταν μεν παρούσα, αλλά προφανώς χωρίς καθόλου budget, στεγασμένη σε μια τέντα στον υπαίθριο χώρο που ενώνει τα κτίρια 4 και 5. Στην πρώτη του Spark δεν είδαμε ούτε φώτα, ούτε μοντέλα, ούτε καν press kit. Ούτε οι Κινέζοι τίμησαν την ΙΑΑ με τις... απομιμήσεις αυτοκινήτων που -προς το παρόν- κατασκευάζουν.
Στα επιμέρους μοντέλα, η λεγόμενη «πράσινη» αυτοκίνηση έκλεψε αναμενόμενα την παράσταση, μιας και είδαμε ηλεκτρικές εκδόσεις ακόμα και σε supercar, όπως αυτήν την απίθανη SLS Gullwing και το e-tron της Audi (ηλεκτρικό R8 με μερικές εκατοντάδες κιλά ροπής, αν αναρωτιέστε...) ή τα «σπάνια πουλιά» της Tesla και της Fisker, υβριδικά και plug-in υβριδικά παντού. Τα νέα, συμβατικά μοντέλα δεν έλειψαν, φυσικά, με σημαντικές παρουσίες όπως τα νέα Ford C-Max και Citroen C3, το facelifted Grande Punto Evo, η φοβερή και τρομερή 458 Italia της Ferrari και η πισωκίνητη (το είδαμε κι αυτό ύστερα από πολλά χρόνια) Lambo Balboni._ Σ. Λ.

Audi e-tron
Πώς θα σας φαινόταν ένα ηλεκτρικό supercar με look R8 και μερικές... εκατοντάδες χλγμ. ροπής; Μια τέτοια μελέτη είναι το e-tron της Audi. Δύο ηλεκτροκινητήρες σε κάθε άξονα παράγουν 313 ίππους και -κρατηθείτε- περίπου 460 χλγμ. ροπής! Η επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα δεν ξεπερνά τα 4,8 δλ. Το αυτοκίνητο είναι εφοδιασμένο με μπαταρία λιθίου με ενεργειακό περιεχόμενο 42,4 κιλοβατώρες και η αυτονομία του e-tron αγγίζει τα 250 χλμ.

Mercedes SLS AMG
Η «γλαρόφτερη» επέστρεψε. Οι Γερμανοί κράτησαν τις ανοιγόμενες προς τα πάνω πόρτες του παρελθόντος, οι οποίες όμως δεν έχουν πια λειτουργικό σκοπό, πλην του... ρετρό. Στα υπόλοιπα, η SLS είναι ένα σχεδιαστικά σύγχρονο supercar, με συμβατική αλλά και οικολογική έκδοση. Η μεν φοράει το γνωστό V8 των 6,2 λίτρων με απόδοση 571 ίππους και 66,3 χλγμ. ροπής και 7άρι κιβώτιο διπλού συμπλέκτη και επιταχύνει από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα σε 3,8 δλ., ενώ η τελική της φθάνει τα 315 χλμ./ώρα. Η δε, η οικολογική δηλαδή, φέρει τέσσερις ηλεκτροκινητήρες με συνολική ισχύ 392 kW (525 ίπποι) και ροπή που αγγίζει τα 880 Nm (δηλαδή σχεδόν 90 χλγμ.!), τη στιγμή που οι επιδόσεις της είναι παραπλήσιες με της βενζινοκίνητης «αδελφής» της.

Η Toyota και οι... πρίζες!
«Πράσινος» οργασμός στο περίπτερο της Toyota, σε μια απευθείας αντίθεση με το θηριώδες Land Cruiser. Είδαμε φουλ υβριδική βερσιόν του μικρομεσαίου Auris (Auris HSD) με λογοπαίγνια δυνάμεων του 10: 0-100 σε λιγότερο από 10 δλ. και εκπομπές κάτω από 100 γρ./χλμ. CO2. Μια plug-in σπουδή επάνω στο λιλιπούτειο iQ και την επόμενη γενιά plug-in Prius, που θα διοχετευτεί σε όποιες πόλεις της Ευρώπης διαθέτουν το ανάλογο σύστημα ανεφοδιασμού (παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο δρόμο), όπως τη Στοκχόλμη. Ειδοποιός διαφορά του, σε σχέση με το απλό Prius, ο εξοπλισμός του με μπαταρία λιθίου, αντί νικελίου-υδριδίου μετάλλου. Οι εκπομπές διοξειδίου αυτού του Prius δεν ξεπερνούν τα 60 γρ./χλμ.

Lexus LF-Ch
Εντυπωσιακότατο έκθεμα στο χώρο που στέγαζε τα μοντέλα της Lexus το υβριδικό LF-Ch, που είναι ακόμη στο στάδιο του πρωτοτύπου. Πρόκειται για ένα πολυτελές 5θυρο χατς 4,3 μέτρων. Η εταιρεία δεν ανακοινώνει τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα φουλ υβριδικό σύστημα κίνησης, που επιτρέπει μετακινήσεις σε μικρή απόσταση μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα, πριν αναλάβει δράση ο κινητήρας εσωτερικής καύσης.

VW e-up!
Δεν ήταν από τα αστέρια της Έκθεσης, αλλά θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό concept, αφενός γιατί δεν απέχει πολύ από υλοποιήσιμη ιδέα, αφετέρου γιατί, αν και όταν υλοποιηθεί, θα είναι κάτι προσιτό και χειροπιαστό. Πρόκειται για μια μελέτη πάνω σε αυτοκίνητο πόλης 3+1 θέσεων, με ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 40 kW (60 kW στιγμιαία μέγιστη ισχύς) και 21,4 χλγμ. ροπής. Το μήκος του e-up! δεν ξεπερνά τα 3,2 μ. και το συνολικό βάρος του τα 1.085 κιλά, κάτι που είναι εντυπωσιακό, αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο η μπαταρία ζυγίζει 240 κιλά! Οι 18 kWh της τελευταίας εξασφαλίζουν αυτονομία 130 χλμ., με μέγιστη ταχύτητα τα 135 χλμ./ώρα, 0-100 χλμ./ώρα σε 11,3 δλ. και κόστος για κάθε 100 χλμ. όχι πάνω από 2 σεντς του ευρώ (!), αν το αυτοκίνητο φορτιστεί σε οικιακό δίκτυο 230V.

Hyundai i10 Electric
Το γνωστό μας i10 στην ηλεκτρική εκδοχή του, που απλώς… μπαίνει στην πρίζα. Ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει 49 kW και τροφοδοτείται από μια μπαταρία 16 kWh. Το αυτοκίνητο είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου… drive-by-wire. Σύστημα διεύθυνσης, κλιματισμός, αντλία νερού και αντλία φρένων ελέγχονται αποκλειστικά από ηλεκτρονικές-ηλεκτρικές εντολές. Θα παραχθεί σε περιορισμένο αριθμό από το 2010, για πιλοτικές εφαρμογές στόλου αυτοκινήτων σε κυβερνητικές υπηρεσίες της Κορέας.

Hyundai ix-Metro
Αυτό το πρωτότυπο έχει όλα τα φρέσκα καλούδια της τεχνολογίας μέσα του! Κινείται από υβριδικό σύστημα που συνδυάζει 3κύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα άμεσου ψεκασμού 1,0 λίτρου, με 6τάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη και ηλεκτροκινητήρα. Είναι το πέμπτο κατά σειρά πρωτότυπο του στούντιο Global Design Team της Hyundai. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του ix-Metro δεν ξεπερνούν τα 80 γρ./χλμ.

Volvo V70 plugin
Εκτός από τις facelifted παρουσιάσεις των C30 και C70 και τις νέες R-Design εκδοχές των C30 και XC60, η Volvo είχε και μερικές τεράστιες… πρίζες σε πορτοκαλί χρώμα στο περίπτερό της, για τη φόρτιση του ηλεκτρικού V70, «στο δρόμο για μηδενικές εκπομπές καυσαερίων», όπως λένε οι Σουηδοί. Οι εξαγγελίες μιλούν για παραγωγή το 2012 του πρώτου Volvo που θα ανεφοδιάζεται από την πρίζα του σπιτιού σας, αλλά οι προδιαγραφές του αυτοκινήτου δεν είναι ακόμη γνωστές.

BMW ActiveHybrid
Νέες, υβριδικές εκδόσεις της λιμουζίνας σειράς 7 και του πελώριου SUV X6. Η μεν «7άρα» είναι μια mild hybrid υλοποίηση, με V8 διπλά υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα, ηλεκτροκινητήρα, μπαταρία λιθίου, αυτόματο 8άρι σασμάν και συνολική απόδοση 465 ίππους (κατανάλωση 9,4 λίτρα/100 χλμ.), ενώ η X6 είναι φουλ υβριδική. Φορά τον ίδιο βενζινοκινητήρα, αλλά έχει δύο ηλεκτροκινητήρες, 91 και 86 ίππων, που μπορούν να κινήσουν μόνοι τους το όχημα. Η συνολική απόδοση είναι 485 ίπποι και η κατανάλωση του SUV των 2,5 τόνων δεν ξεπερνά τα 9,9 λίτρα/100 χλμ… στη θεωρία.

smart fortwo electric drive
Το ηλεκτρικό smart περνά επιτέλους στη δεύτερη γενιά του, αφότου το λονδρέζικο πείραμα με το πρώτης γενιάς αποδείχτηκε επιτυχημένο. Με κινητήρα 30 kW και 12,1 χλγμ. ροπής μονταρισμένο στο πίσω μέρος, αυτό το smart που φορτίζει στην πρίζα του γκαράζ σας έχει αυτονομία 135 χλμ.

Peugeot iOn
Οι πωλήσεις του έχουν σχεδιαστεί να ξεκινήσουν εντός του 2010, και η Peugeot θα γίνει από τις πρώτες εταιρείες που θα το κάνει αυτό στην Ευρώπη. Το iOn είναι προϊόν συνεργασίας με τη Mitsubishi και φέρει ηλεκτροκινητήρα 64 ίππων και 18,3 χλγμ. ροπής. Η μπαταρία του φορτίζει κατά το 80% εντός 30 λεπτών σε πρίζα 220V.

ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ

Abarth 695 Tributo Ferrari
Οι επετειακές εκδόσεις του «500» δεν έχουν τελειωμό. Αυτήν τη φορά, εκτός από το όνομα της Fiat, έφυγε και το όνομα του μοντέλου, που μετονομάστηκε σε «695», με σαφείς αναφορές στο παρελθόν, αλλά και για να δώσει έμφαση στη δουλειά που έχει γίνει σε αυτό το συλλεκτικό «500αράκι». Διά χειρός Ferrari, λοιπόν, εγένετο... 695 Tributo Ferrari. Σημειώστε: 180+ ίπποι από το γνωστό κινητήρα των 1.368 κ.εκ., εσωτερικό και 17άρες ζάντες σχεδιασμένες από τη Ferrari, 4πίστονα φρένα της Brembo, περιποιημένη ανάρτηση και, το καλύτερο, ημιαυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων με paddle αλλαγής πίσω από το τιμόνι. Επιλογή χρώματος απλώς δεν υπάρχει. Είναι ένα μόνο, και λέγεται «Scuderia Rosso», φυσικά.

Ferrari 458 Italia
Σε οικολογικές εποχές ή μη, τα αστέρια των Εκθέσεων δε θα μπορούσαν να είναι άλλα από τα εξωτικά supercar. Όταν, δε, μιλάμε για τη νέα Ferrari, ήταν εκ των προτέρων αυτονόητο ότι τα περισσότερα φλας θα «έσκαγαν» πάνω στην 458 Italia. Για το αυτοκίνητο ως παρουσία, τι να πει κανείς... Μαζεμένο σε διαστάσεις, αλλά επιβλητικό και άγριο, παρ’ όλη τη χυτή κομψότητα, που ανέκαθεν διέκρινε τα ιταλικά σχέδια. Στα μηχανικά του μέρη, εκεί στο Μαρανέλο, ξεπέρασαν τον εαυτό τους, με έναν ατμοσφαιρικό κινητήρα από άλλον πλανήτη. Είναι «μόλις» 4,5 λίτρα, αλλά αποδίδει 570 λυσσασμένους ίππους στις 9.000 σ.α.λ.(!) και 55 χλγμ. ροπής στις 6.000 σ.α.λ., με το 80% αυτής ήδη διαθέσιμο από τις 3.250. Όλη αυτή η δύναμη έχει να κινήσει 1.380 κιλά, οπότε το «0-100» έρχεται σε 3,4 δλ., η τελική ταχύτητα είναι 325 χλμ./ώρα, ενώ η κατανάλωση στο μικτό κύκλο δεν ξεπερνά τα 13,7 λτ./100 χλμ., αριθμός που κάνει την «458» το πιο οικονομικό supercar. Σε άλλες εποχές ούτε εμείς ούτε η Ferrari θα ασχολούμασταν με αυτό το δεδομένο, αλλά τα σημεία των καιρών δεν αφήνουν ανεπηρέαστο ούτε το όρθιο άλογο από το Μαρανέλο.

Fiat Grande Punto EVO
Ήρθε ο καιρός για facelift σε ένα από τα κομψότερα σουπερμίνι της αγοράς. Το όνομα αυτού «EVO», και είναι λιγάκι πιο φορτωμένο με σχεδιαστικές λεπτομέρειες, σε σχέση με τις καθαρές γραμμές του προκατόχου του. Όπως και νά ’χει, μιας και το γούστο είναι υποκειμενικό θέμα, εμείς να σημειώσουμε ότι τα καλά νέα βρίσκονται κάτω από το καπό του αυτοκινήτου, όπου θα φορεθούν οι νέας γενιάς υπερτροφοδοτούμενοι κινητήρες MultiAir, που ντεμπουτάρισαν στη MiTo.

Ford C-MAX & Grand C-MAX
Μια πολύ σημαντική πρεμιέρα! Το απερχόμενο C-MAX είχε ήδη αρχίσει να δείχνει τα χρόνια του, και η Ford δεν μπορούσε να αφήσει παραπονεμένους τους οικογενειάρχες πελάτες της. Το νέο C-MAX είναι εδώ, λοιπόν, και μάλιστα ξεφεύγει από τα αυστηρά 5θέσια πρότυπα του παλιού μοντέλου, αφού προσφέρεται και σε 7θέσια Grand εκδοχή με συρόμενη πλαϊνή πόρτα, και πλησιάζει ακόμα περισσότερο στο σχεδιαστικό στιλ του μεγάλου S-MAX. Σημειώνουμε ότι το νέο C-MAX είναι το πρώτο Ford που θα φορέσει κινητήρα από τη νέα σειρά EcoBoost, έναν υπερτροφοδοτούμενο 1.6 άμεσου ψεκασμού.

ΩΡΑΙΕΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ…

Mini Coupe & Roadster Concept
Πολλοί περίμεναν να δουν πώς μπορεί να μοιάζουν από κοντά αυτές οι κουπέ και κάμπριο εκδοχές ενός τόσο μικρού πατώματος. Το αποτέλεσμα είναι όντως αισθητικά αποδεκτό και, κατά την ταπεινή άποψη του υπογράφοντος, ομορφότερο από το συμβατικό Mini, αν εξαιρεθεί το ορίτζιναλ Morris Mini που υπήρχε στο περίπτερο για τον εορτασμό των 50 χρόνων από το δημιούργημα του σερ ¶λεκ. Το διθέσιο, σε κάθε περίπτωση, concept εφοδιάζεται με τον πιο δυνατό κινητήρα της γκάμας του Mini, αυτόν του Works, που αποδίδει 211 ίππους.

Porsche 911 GT3, GT3 RS & Turbo
Το facelift των απλών εκδόσεων της γκάμας της «911» έπρεπε να περάσει και στα πιο… ειδικά μοντέλα, όπως είναι η Turbo των 500 ίππων και, φυσικά, η «πιστάδικη» GT3 με τον ατμοσφαιρικό boxer των 450 ίππων/7.900 σ.α.λ. Και αν η Turbo δε θέλει να προκαλεί οπτικά, η GT3 το επιδιώκει και με το παραπάνω. Παστέλ γκρι χρώμα, κατακόκκινες ζάντες και μια ευμεγέθης αεροτομή δεν αφήνουν αμφιβολίες σχετικά με το ΤΙ είναι αυτό που κοιτάς, όσο κι αν η Porsche, περιέργως, την είχε κρυμμένη στο πίσω μέρος του περιπτέρου της, θυσιάζοντας τη σπορ εικόνα της εταιρείας για τα μάτια της… οικογενειακής Panamera.

Audi R8 Spyder
Ντεμπούτο για την ανοιχτή έκδοση του supercar της Audi στη φετινή έκθεση της Φρανκφούρτης. Ο γνωστός V10 των 5,2 λίτρων και των 525 ίππων δίνει στο πανέμορφο Spyder τελική ταχύτητα 313 χλμ./ώρα.

Lamborghini Gallardo LP 550-2 Valentino Balboni
Στον πλανήτη των supercar βασιλεύει η πίσω κίνηση και, έτσι, αρκετά χρόνια μετά τη φοβερή και τρομερή Diablo, είδαμε μια πισωκίνητη Lambo. Το όνομά της είναι ίδιο με του -επί δεκαετίες- υπευθύνου για το στήσιμο των αυτοκινήτων με σήμα τον ταύρο και θα παραχθεί σε 250 μονάδες. Ο V10 των 5,2 λίτρων αποδίδει 550 ίππους και καλείται να κινήσει τα μόλις 1.380 κιλά του αμαξώματος. Για την αγορά της, αν προλάβετε, υπολογίστε 162.000 ευρώ, προ φόρων.

Wiesmann
Οι κύριοι Wiesmann είναι δύο Γερμανοί αδελφοί που έχουν αποφασίσει να μπουν για τα καλά στο μάτι των μεγάλων κατασκευαστών supercar. Τα αυτοκίνητά τους είναι φτιαγμένα εξολοκλήρου στο χέρι, customised πάντα κατά τις «διαταγές» του πελάτη, το βάρος κρατιέται χαμηλά με χρήση εξωτικών υλικών, ενώ τα μηχανικά μέρη προέρχονται από την M-Division της BMW. Φανταστείτε, λοιπόν, ένα roadster 1.395 κιλών με τα μηχανικά μέρη της BMW M5 (5λιτρος V10 507 ίππων, 7άρι SMG κιβώτιο). Η επιτάχυνση του MF5 από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα γίνεται σε 3,9 δλ. και η τελική φτάνει τα 310 χλμ./ώρα. Τα 55 κομμάτια της παραγωγής του έχουν σχεδόν εξαντληθεί, αλλά για τους πιουρίστες της αυτοκίνησης η εταιρεία κατασκευάζει πληθώρα ανοιχτών και κλειστών μοντέλων, πάντα στο γνωστό κλασικό σχήμα και όλα με κινητήρες straight 6, V8 και V10 της M-Division. Ο κ. Απόστολος Βασιλειάδης, ο Έλληνας της Wiesmann, ήταν ο ξεναγός μας στο περίπτερο της εταιρείας τις ημέρες της έκθεσης και τον ευχαριστούμε.

Toyota Land Cruiser
Παγκόσμια πρώτη για το νέο... πλοίο της ερήμου από την Toyota. Μην έχοντας μπει καν μέσα, κανείς δεν μπορεί παρά να περιμένει ότι ΚΑΙ αυτή η γενιά θα είναι το απόλυτο όχημα για να γυρίσει τον κόσμο μαζί του. Παραδοσιακά θηριώδες και με ό,τι καλύτερο από την άποψη του συστήματος τετρακίνησης, εφοδιάζεται με έναν 4λιτρο V6 βενζίνης (249 ίπποι) ή έναν 3λιτρο 4κύλινδρο τουρμποντίζελ 173 ίππων.

Dacia
Μια SUVοειδής έκδοση του γνωστού μας Sandero ήταν υπό έκθεση στο περίπτερο της Dacia καθώς και ένα παρόμοιας φιλοσοφίας concept car ονόματι «Duster».

Kia Sorento
¶νεμος ανανέωσης για το μεγάλο κορεατικό SUV, καθώς τα χρόνια είχαν αρχίσει να βαραίνουν στην πλάτη του προκατόχου του. To πλαίσιο τύπου σκάλας έγινε θυσία στο βωμό της μείωσης του βάρους (-215 κιλά). Τα καλά νέα αφορούν έναν καινούργιο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 2,2 λίτρων με απόδοση 197 ίππους και 42,9 χλγμ. ροπής. Το νέο Sorento θα είναι το πρώτο αυτοκίνητο της φίρμας που θα φορέσει το καινούργιο 6άρι αυτόματο κιβώτιο.

Seat IBZ
Πρόκειται για μια μελέτη σχετικά με τη σπορτίφ οικογενειακή έκδοση του νέου Ibiza. Το μόνο στοιχείο που ανακοίνωσαν οι Ισπανοί είναι ο χώρος των 410 λίτρων. Παρ’ ότι πρόκειται για πρωτότυπο, δε θα πρέπει να αποκλείεται η παραγωγή του.

Saab 9-5
Παγκόσμια πρώτη για το νέο μεσαίο σεντάν της Saab. Το μοντέλο αυτό σηματοδοτεί την καινούργια εποχή για την εταιρεία από τότε που αποσπάστηκε από την GM και γύρισε σε σουηδικά χέρια. Οι κινητήρες εξακολουθούν να προέρχονται από την GM, με τον 1.6Τ (180 ίπποι) της Opel να αποτελεί τη βασική έκδοση και τους γνωστούς 2.0Τ και 2.8 V6 να συνδυάζονται με το σύστημα τετρακίνησης XWD.

Peugeot RCZ
Από τα ομορφότερα σχήματα που έχουμε συναντήσει τα τελευταία χρόνια! Στη Φρανκφούρτη είδαμε το 2+2 κουπέ της Peugeot στη συμβατική (1.6 THP με 200 ίππους) αλλά και την υβριδική εκδοχή του, η οποία μοιράζεται τα μηχανικά μέρη με το ομότιτλο 3008 Hybrid4: ένας τουρμποντίζελ 163 ίππων τροφοδοτεί τον εμπρός άξονα και ένας ηλεκτροκινητήρας 27 ίππων (max 37 ίπποι στιγμιαία) τον πίσω. Την ισχύ διαχειρίζεται συνεχώς ο ηλεκτρονικός εγκέφαλος μέσω ενός ρομποτιζέ μηχανικού κιβωτίου 6 σχέσεων.

Α.Α. (Αδικαιολογήτως Απόντες)
Υπήρχαν και μοντέλα που περιμέναμε, αλλά δεν είδαμε στην ΙΑΑ του 2009. Αρχής γενομένης από την Alfa Romeo Milano (η αντικαταστάτης της «147» στο segment C) και από το supercar Lexus LF-A, που οι Ιάπωνες μάλλον έχουν έτοιμο, αλλά μας το... κρύβουν. Για τις ιαπωνικές και αμερικανικές απουσίες μιλήσαμε ήδη, ενώ πρέπει να αναφέρουμε ότι από τους ανερχόμενους Κινέζους ήταν παρόντες μόνο οι της LIFO με το Jonway, απομίμηση (ποιου άλλου;) του RAV4 δεύτερης γενιάς.